Sigrid Undset

Sigrid Undset  Kristin Lavransdotter  (1920)    

Kristin föds in i en släkt av storbönder på Jörundagården i Norge på 1300-talet. Hennes framtid är utstakad med ett arrangerat giftermål, men istället vill hon gå i kloster i ett år. Under den tiden blir hon förälskad i riddaren Erlend och de inleder en relation före sitt giftermål, vilket enligt henne är en synd som kräver botgöring, då religionen är som ett stort samvete över befolkningen. 

Kristins liv består av att leda arbetet på gården med tjänstefolk, djur och grödor, ta hand om sina många söner, bjuda de fattiga på mat, och hon botar sjuka med örter. Folk kan dö av vanlig feber och farsoter härjar, som den fruktade digerdöden. Kristins och Erlends äktenskap är kantat av problem, med oenigheter och otrohet, begånget av Erlend. Jag tänker att Kristin lyser som ett ljus i mörkret om man jämför med Erlend, en självupptagen man som inte är intresserad att uppfostra sina barn eller leva med henne hela tiden. 

Det här är en stor läsupplevelse, då man fullkomligt uppslukas av det norska landskapet för 700 år sedan, de vackra naturbeskrivningarna då skogen och sjöarna var friska, vilka dofter… Namnen är också vackra, Ragnfrid heter Kristins mamma, hennes systrar heter Ramborg och Ulvhild. Undset (1882-1949) tilldelades nobelpriset i litteratur 1928.

(In English)

Sigrid Undset  Kristin Lavransdotter  (1920)

Kristin is born into a family of wealthy farmers at Jörundagården in Norway in the 1300s. Her future is marked with an arranged marriage, but instead she wants to go to a convent for a year. During that time she falls in love with the knight Erlend, and they have a relationship before their marriage, which according to her is a terrible sin that demands penance, as religion is like a big conscience over the population.

Kristin´s life consists of leading the work on the farm with servants, animals and crops, take care of her many sons, give poor people food, and she can also cure sick people with herbs. People can die of ordinary fever and epidemics rage, as the much feared the Black Death. Kristin´s and Erlend´s marriage is surrounded by problems with disagreements and infidelity, committed by Erlend. I am thinking that Kristin is glowing like a light in the darkness if you compare to Erlend, a self-centred man who does not want to raise his children or to live with her all the time. 

This is a great reading experience, when you are completely immersed in the Norwegian landscape 700 years ago, the beautiful descriptions of nature when the forest and lakes were healthy, what scents… The names are also lovely, Ragnfrid is the name of Kristin´s mother, her sister’s names are Ramborg and Ulvhild. Undset (1882-1949) received the Nobel Prize in literature 1928.

Bokrecensioner/reviews Från/from Norge/Norway

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: