Kjell Espmark

Kjell Espmark  De levande har inga gravar  (2002)

Espmark är poet (1930-2022), litteraturforskare och ledamot av Svenska Akademien sedan 1981. Den här diktsamlingen på 69 sidor består av delarna ”Håll fast mig”, ”Gotlandskvartetten”, ”Röster utan grav” och ”Vita Nuova (betyder ”I vårens tid”)”. När man läser kommer associationerna till andra poeter, bland annat Tomas Tranströmer (en dikt är dedicerad till honom). Dikterna behandlar relationer, tiden och naturligtvis döden med tanke på bokens titel. Som om jaget befinner sig någonstans mellan liv och död, i ett slags tomrum. Ordet ”sekel” återkommer flera gånger i texten, vilket vidgar dikternas dimensioner. 

(In English)

Kjell Espmark  The living have no graves  (2002)

Espmark (1930-2022) is a poet, a literary scholar and a member of the Swedish Academy since 1981. This collection of poems in 69 pages consists of the parts ”Hold me tight”,”The quartet of Gotland”, ”Voices without grave” and ”Vita Nuova” (which means ”In the springtime”). When reading, the associations comes to other poets, among others Tomas Tranströmer (one poem is dedicated to him). The poems deals with relations, time and of course death considering the title of the book. Like the subject finds himself somewhere between life and death, in a kind of void. The word ”century” returns many times in the text, which widens the dimensions of the poems.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: