Majgull Axelsson

Majgull Axelsson  Aprilhäxan  (1997)

Den har bidat sin tid i min bokhylla. Boken alltså. Och vad den har växt!

De tioåriga flickorna Christina, Margareta och Birgitta kommer till Ellen, som blir deras fostermor eftersom de är övergivna av sina föräldrar på ett eller annat sätt, födda på fyrtiotalet alla tre. Det finns en fjärde bortadopterad syster som ligger på sjukhus, till synes avskärmad från det verkliga livet. Troligen har hon en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning… Axelsson (f 1947) hoppar och dyker fram och tillbaka i tiden, vi får följa alla deras svårigheter både som barn och vuxna.

Karaktärsbeskrivningarna är så noggranna att de känns som människor av kött och blod, och författaren har stor inblick i utanförskap, drogberoende, fysiskt och psykiskt funktionshindrade. Flickan på sjukhuset som är sängliggande besöker sina systrar i annan gestalt och det övernaturliga inslagen lyfter romanen. Mödrar och döttrar har huvudrollerna och dialogerna är kusligt realistiska…

Axelsson tilldelades det svenska Augustpriset för den här boken 1997.

(In English)

Maj-Gull Axelsson  The April Witch  (1997)

It has awaited its time on my book shelves. This book. And what it has grown!

The ten year old girls Christina, Margareta and Birgitta arrive to Ellen, who become their foster-mother because they are all abandoned by their parents, in one way or another, born in the forties all three of them. There is a fourth girl who is in hospital, seemingly cut off from the real life. Probably she has a neuropsychiatric disability… Axelsson (b 1947) jumps and dives back and forth in time, we get to follow all of their difficulties, both as children and adults.

The characteristic descriptions are so thorough that they feel like humans of flesh and blood, and the author has a good insight in exclusion, drug addiction, physical and mental disabilities. The girl in the hospital who is bedridden visits her sisters in another form and the supernatural feature elevates the novel. Mothers and daughters have the leading parts and the dialogues are gruesome realistic…

Axelsson received the Swedish August Prize in 1997 for this novel.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: