Tomas Bannerhed

Tomas Bannerhed  Korparna  (2011)

Klas, en pojke i yngre tonåren, bor på landsbygden på 70-talet, med sin hemarbetande mor, en yngre överaktiv bror, och en far som får allt svårare att fungera i vardagen som bonde, när han ärvt en psykisk sjukdom från sin far. Klas är en riktig outsider, i skolan, på fotbollsträningen (som han slutar med), och även hemma då fadern vill att han ska ta över gården. En flicka i samma ålder från Stockholm blir lite intresserad av honom men Klas är alienerad från det mesta, det är naturen, myren, skogen och framförallt fåglarna som är hans livselixir. Tankarna går till författarna Moberg och Ivar Lo Johansson, en skildring där manligheten står i fokus, Klas är skör men med ett väl dolt negativt utåtagerande. 

Det mest överväldigande med den här romanen är Klas förhållande till naturen, han ser sig som en del av den på ett ovanligt intensivt sätt som blir till kunskap, meditation, tröst, och den stora kärleken i livet. För att kunna leva i verkligheten blir han en del av naturen. 

Bannerhed (f 1966) tilldelades det svenska Augustpriset 2011 för den här romanen. 

(In English)

Tomas Bannerhed  The Ravens  (2011)

Klas, a boy in his early teens, lives in the rural parts of Sweden in the 1970s, with his home working mother, a younger overactive brother, and a father that have big difficulties to work on a daily basis in his work as a farmer, when he has inherited a psychological disease from his father. Klas is a real outsider, at school, at his football practice (which he quits), and even at home when his father wants him to take over the work at the farm. A girl in the same age gets interested in him but Klas is alienated in almost everything, it is the nature, the mire, the forest, and beyond all the birds that are the elixirs of his life. The thoughts go to Wilhelm Moberg and Ivar Lo Johansson, a depiction where often the male view is in focus, Klas is fragile but with a well hidden bad acting out-behaviour. 

The most overwhelming with this novel is Klas´ relationship with nature, he sees himself like a part of it in an unusual intensive way who becomes knowledge, meditation, comfort, and the great love of his life. To be able to live in reality he becomes a part of nature. 

Bannerhed (b 1966) received the Swedish August Prize in 2011 for this novel. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: