Andrea Lundgren

Andrea Lundgren  Nordisk fauna  (2018)

Det här är en imponerande samling noveller från en norrbottnisk författare, ”Fågeln som skriker om natten”, ”Katten”, ”Det som sker med en”, ”Fadershålet”, ”Flickvännen” och ”Om änglars natur”. Det känns som om författaren är influerad av Mare Kandre, Thomas Bannerheds roman Korparna men även poeten Tomas Tranströmer.

Det sköna är också det karga, de få karaktärerna, men ändå förmågan att fånga djupet i människan; flickan i ”Fadershålet” med skilda föräldrar som är rädd för att vara hos sin far där enda trösten är hennes osynliga djur. Men när hon växer är det som om rollerna blir ombytta. Skogen har också en huvudroll i några av novellerna, skildrat både som något kusligt och en slags inre meditation.

I ”Om änglars natur” är det en lärare som häcklas för att han tror på änglar, och slutet är svidande vackert. Här kan jag erkänna att jag inte är religiös, men med änglar är det annorlunda, de väljer själva om de existerar eller inte…och i vilken skepnad de uppträder… En underbar novellsamling. 

(In English)

Andrea Lundgren  Nordic fauna  (2018)

This is an impressive collection of stort stories from a Norrbottnisk author, ”The bird that calls in the night”, ”The cat”, ”What happens to you”, ”The father´s hole”, ”The girlfriend”, and ”About the nature of angels”. It feels like the author is influenced by Mare Kandre, Thomas Bannerhed´s novel ”The ravens” but also the poet Tomas Tranströmer.

The beautiful is also the barren, the few characters, but also the ability to catch the depth in human beings; the girl in ”The father´s hole” with divorced parents who is afraid of staying at her father´s place there the only comfort is her invisible animals. But when she grows it is like the roles are switched. The forest is also a main character in some of the short stories, portrayed both as very spooky and as a certain inner meditation.

In ”About angel´s nature” it is a teacher who is teased because he believes in angels, and the end is extremely beautiful. Here I can confess that I am not religious, but with angels it is different, they choose themselves if they exist or not…and in what shape they appear… A wonderful collection of short stories.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: