Tua Forsström – 1

Tua Forsström  En kväll i oktober rodde jag ut på sjön  (2012)  

I det svenska litteraturprogrammet Babel under säsongen 2017 tolkar den finlandssvenska indie-popgruppen Vasas Flora och Fauna en av Forsströms (f 1947) dikter, och då måste jag bara läsa denna diktsamling. ”Du ska inte förebrå mig…” inleds en av dikterna och hela samlingen i denna tunna volym svävar högt i den vardagliga stämningen, omgiven av associationer och spiritualitet. Dimma nästlar sig in på sidorna. Jag älskar detta varliga sätt att förnimma verkligheten, skört men ändå starkt. Forsström har fått många litteraturpriser och hon är värd varenda en.

(In English)

Tua Forsström  An evening in October I rowed out on the lake  (2012)

In the Swedish literature program Babel during the season of 2017 the Finnish/Swedish indie pop group Vasas Flora and Fauna interprets one of Forsström´s (b 1947) poems, and then I have to read this collection of poems. ”You shall not blame me..” begins one of the poems and the whole collection in this thin book floats high in the everyday atmosphere, surrounded by associations and spirituality. Mist ingratiates on the pages. I love this careful way of perceiving reality, fragile but yet strong. Forsström has received many literature prices and she is worth every one of them. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: