Margaret Atwood

Margaret Atwood  Häxyngel  (2016)

2016 var det 400 år sedan William Shakespeare dog, och då fick flera framstående författare 

i uppdrag att återberätta en pjäs av honom, The Hogarth Shakespeare. Atwood (f 1939) valde Stormen, och säger att Shakespeare är en av hennes stora influenser. 

Felix, konstnärlig ledare för en teaterfestival sörjer sin döda fru och treåriga dotter, och blir samtidigt utmanövrerad från sitt jobb. Han hyr en liten undangömd stuga, och får efter ett tag jobb som dramalärare på Fletcher-anstalten, ett fängelse, där han sätter upp Stormen tillsammans med interner, vilka skildras på ett sätt som genomsyras av medmänsklighet och solidaritet.

Atwood står i samklang med originalpjäsen, och skriver en ypperlig prosa på ett lättsamt och komiskt sätt, men det är också en berättelse om sorg, där dottern finns som en skuggvarelse i hans stuga… Hämnden kommer, Felix spelar magikern Prospero i pjäsen och tillsammans med internerna bjuder han in de män som förorsakat hans nuvarande liv på en oförglömlig teaterkväll…

Jag kan bara varmt rekommendera denna underbara bok, och hylla det faktum att Shakespeare spelades för alla sorters människor under sin tid. De teman han använde i sina pjäser visade sig också vara tidlösa.   

(In English)

Margaret Atwood  Hag-Seed  (2016)

2016 it was 400 years after William Shakespeare´s death, and many successful novelists were commissioned to retell one of his plays, The Hogarth Shakespeare. Atwood (b 1939) chose The Tempest, and says that Shakespeare is one of her big influences.

Felix, artistic director for a theatre festival mourns the deaths of his wife and three year old daughter, and at the same time he gets sidelined from his work. He hires a small, remote cabin, and gets after a while a work as a drama teacher on the Fletcher-institution, a prison, where he sets up The Tempest together with the inmates, whom are portrayed in a way that permeates of humanity and solidarity.

Atwood is in harmony with the original play, and she writes an excellent prose in an easy and comical way, but it is also a story about grief, where the daughter is like a shadow being in his cabin… Revenge comes, Felix plays the the magician Prospero in the play and together with the inmates he invites the men that has caused his present life to an unforgettable theatre evening…

I can just recommend this lovely novel, and praise the fact that Shakespeare was played for all kind of people during his lifetime. The themes he used in the plays also proved to be timeless. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Kanada/Canada

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: