Ali Smith

Ali Smith  Höst  (2016)

I centrum står en bekantskap mellan en flicka, Elisabeth och en mycket gammal man, Daniel. De möts som grannar när hon är åtta år gammal, och deras konversationer i boken är varma och medmänskliga. Till exempel när han frågar vad hon läser och hon visar honom sina tomma händer. Han menar att man alltid ska läsa någonting även om man fysiskt inte gör det, hur annars ska världen kunna läsas av? Daniel blir flickans barnvakt då modern arbetar kvällstid, och deras vänskap sträcker sig ända tills när hon i trettioårsåldern sitter vid hans säng på sjukhuset.

Ali (f 1962) skriver enkelt, med ordlekar, och blandar samtal med minnen, drömmar och realism, bland annat då Elisabeths mamma är en delvis frånvarande förälder, och ett England med Brexit. Ali har det engelska språket i sin hand och bemästrar det till fullo. Det blir mer läsning av denna författare för min del. Höst var nominerad till Man Booker Prize 2017.

(In English)

Ali Smith  Autumn  (2016)

In the center there is an acquaintance between a girl, Elisabeth and an old man, Daniel. They meet as neighbours when she is eight years old, and their conversations in the novel are varm and charitable. For example when he asks what she is reading and she shows him her empty hands. He means that you always should read something even if you physically not doing that, how else could you read the world? Daniel becomes the girl´s babysitter when the mother works night time, and their friendship extends until she in her thirties sits by his bed at the hospital.

Ali (b 1962) writes with simplicity, with word games, and blends conversations with memories, dreams and realism, for example when Elisabeth´s mother is a partly absent parent, and an England with Brexit. Ali has the English language in her hand and she fully masters it. It will be more reading by this author for my part. Autumn was shortlisted for the Man Booker Prize in 2017.

Bokrecensioner/reviews Från/from Skottland/Scotland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: