Jamaica Kincaid

Jamaica Kincaid  På Flodens Botten  (1984)

Kincaids (f 1949) debutbok består av tio noveller som andas Karibien. Författaren är född i Antigua men flyttade som sextonåring till USA där hon fortfarande bor. Det är en sinnligt beskriven verklighet, läsaren kan känna dofterna från blommor och träd i scenerna och bilderna som målas upp. Flickan som hon en gång var, det nya landet, och relationen hon hade med sin mor. Det är både poetiskt och realistiskt. Kincaids storhet är hennes uttryckssätt som är unikt, samtidigt både naivistiskt och moget:

”Jag är ännu inte konturen av mörkret i en fängelsehåla”.

”Jag avundas stenblocken och bergen deras tystnad”.

(In English)

Jamaica Kincaid  At the Bottom of the River  (1984)

Kincaid´s (b 1949) literary debut consists of ten short stories that breathes Caribbean. The author is born in Antigua but moved as a sixteen year old to USA where she still resides. It is a sensually described reality, the reader can feel the scents from flowers and trees in the scenes and the pictures that are painted. The girl she once was, the new country, and the relationship with her mother. It is both poetic and realistic. Kincaid´s greatness is her unique way of expressing herself, at the same time both naive and mature:

”I am not yet the contour of the darkness in a prison cell”.

”I envy the rocks and the mountains their silence”.

Bokrecensioner/reviews Från/from Antigua Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: