Jane Gardam – 3

Jane Gardam  De Sista Vännerna  (2018)

I den tredje och sista boken i Gardams (f 1928) trilogi får vi veta mer om advokaten Terry Veneerings uppväxt. Hans mor föder honom vid 16 års ålder, och säljer kol för att försörja familjen, när hennes man, en rysk cirkusartist, blir sängliggande i den lilla stugan efter en olycka. Eddie och Terry är advokatkollegor och konkurrenter inom yrket, men också om Betty gunst. När boken fortskrider blir det än mer vemodigt. Imperie-barnen som är födda med guldsked, men med ett förlorat känsloliv, den där starka känslan av att det saknas någonting men att man inte kan famna det…

Titeln syftar på Dulcie, änka efter domaren Smördegs-Willy, som var Bettys gudfar, och Fiscal-Smith, mannen som ville vara med i advokatgänget. De bor alla i byn Donheads i Somerset. En barnfamilj som också bor i byn och bryr sig om Dulcie, symboliserar den nya moderna tiden. 

En otroligt välskriven och engagerande trilogi. Mycket spännande läsning om Veneerings uppväxt med sin strävsamma mamma, och hur han blev advokat. Men synd att Betty hamnar i kulisserna, hon blir bara till genom de manliga karaktärerna.

(In English)

Jane Gardam  Last Friends  (2018)

In the third and last book in Gardam´s (b 1928) trilogy we get to know more about the lawyer Terry Veneering´s upbringing. His mother gives birth to him at sixteen years of age, and sells coal to support the family, when her husband, a Russian circus performer, is bedridden in the little cottage after an accident. Eddie and Terry are lawyer colleagues and competitors, but also about Betty´s favour. When the novel proceeds it gets even more melancholic. The imperian children whom are born with a silver spoon in their mouth, but with a lost emotional life, the strong feeling that something is missing but one can not embrace it…

The title refers to Dulcie, the widow of judge Puff Pastry-Willy, who was Betty´s godfather and Fiscal-Smith, the man who wanted to be one in the gang of lawyers. They all live in the village Donheads in Somerset. A family with children that also live in the village care about Dulcie, and symbolises the new modern times.

An extremely well written and engaging trilogy. Very exciting reading about Veneering´s upbringing with his industrious mother, and how he became a lawyer. But a shame that Betty is put behind the scenes, she just becomes someone through the male characters.

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: