Elizabeth Bowen

Elizabeth Bowen  Älskaren som var demon och andra berättelser  (1945)

De flesta karaktärerna i den här novellsamlingen har på ett eller flera sätt påverkats av att de står i skuggan av första och andra världskriget. Till exempel i novellen där flera medvetandeskikt blandas, kvinnan som lever i ett sönderbombat hus där hon har en ask med gamla fotografier, och familjen på fotografierna och deras liv på 1800-talet, det är mycket känslor, spänningar, och ett mysterium som jag funderar på efteråt. Eller den förmögna änkan som tar sig an en yngling, han blir förälskad i henne, men blir känslokall som vuxen efter att han fått veta sanningen som ung. Det finns spöken och vålnader, både i karaktärers fantasi men också delvis synligt, och på ett humoristiskt sätt, men också en sakta framglidande skräck, som hur lampans sken lyser i en spegel… Åtminstone som jag tolkar det. 

Irländskan Bowen (1899-1973) är en enormt begåvad författare, jag njuter av läsningen och vill läsa mer av henne. Den här boken lånade jag på biblioteket, men önskade att den tillhörde min egen boksamling…

(In English)

Elizabeth Bowen  The Demon Lover and other Stories  (1945)

Most of the characters in this collection of stories have in one way or another been affected by standing in the shadow of the First and Second World War. For example in the story where several consciousness layers are blended, the woman who lives in a bombed house where she keeps a box with photographs, and the family on the photographs and their life in the 1800s, there are many feelings, tensions, and a mystery that I reflect on afterwards. Or the wealthy widow who takes on a youngster, he falls in love with her, but becomes emotionless as an adult after finding out the truth as a youngster. There are both ghosts and phantoms, both in characters´ minds but also partly visible, and in a humorous way, but also a slow forward sliding terror, as how the lamplight shines in a mirror… At least as I interpret it. 

The Irish woman Bowen (1899-1973) is an enormously gifted writer, I enjoy the reading and would like to read more of her. I borrowed this book from the library, but wished that it belonged to my own book collection…

Bokrecensioner/reviews Från/from England Från/from Irland/Ireland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: