Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm  Dagar i Tystnadens Historia  (2014)

Norska Lindstrøms (f 1963) bok är lågmäld och saktmodig, men det händer desto mer i huvudkaraktären Evas inre liv. Eva och Simon har tre vuxna döttrar och barnbarn, dåtiden gör sig påmind. Eva födde en son som sjuttonåring men lämnade bort honom efter några månader för adoption, Simon är fast i sin uppväxt där nazisterna förföljde och dödade medlemmar av hans familj. 

I bokens början är de äldre, Simon har en tilltagande demens, Eva känner sig hjälplös. En växande tystnad finns mellan dem. Det är oerhört sorgligt att läsa när Eva födde sin son som hon inte kunde knyta an till, blickarna han gav henne när de bar bort honom… Simon är född i ett annat land och familjen fick bo i ett trångt utrymme och prata tyst för att undgå nazisterna, vilket präglade honom, innan de reste till Sverige. Simon går ut, hittar inte hem, och Eva får leta efter honom. Det är symboliskt, som om hon letar efter den bortlämnade sonen…

Det är en särskild ton i boken, både vardagstristess, men med en tydlig nerv i berättandet som gör det storslaget. Från den första meningen som läses till den sista, visar Lindström att huvudpersonerna sitter fast i en väv som de inte kan ta sig ur. Författaren fick Nordiska Rådets litteraturpris 2012.

(In English)

Merete Lindstrøm  Days in the History of Silence

Norwegian Lindstrøm´s (b 1963) novel is quiet and meek, but it happens more in the main character Eva´s inner life. Eva and Simon have three grown up daughters and grandchildren, when the past remind them. Eva had a son as a seventeen year old but gave him up for adoption after a few months, Simon is stuck in his upbringing where the nazis persecuted and killed some members of his family.

In the book´s beginning they are older, Simon has an increasing dementia, Eva feels helpless. There is a growing silence between them. It is extremely sad to read when Eve had her son she could not relate to, the gazes he gave her when they took him away… Simon is born in another country and the family had to live in a cramped area and talk in a quiet way to escape the nazis, which characterised him, before they traveled to Sweden. Simon walks out, can not find the way home, and Eva has to look for him. It is symbolic, like she is looking for her son she gave up for adoption…

It is a special tone in the novel, both the living boredom, but with a clear nerve in the narrative that makes it grand. From the first sentence that is read to the last, Lindström shows that the main characters are caught in a web they cannot get out of. The author received Nordiska Rådets Literature Prize in 2012. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Norge/Norway

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: