Julian Barnes

Julian Barnes  Känslan av ett slut  (2011)

Den pensionerade Tony tänker tillbaka på livet, tiden och åren som förflutit. Som ung student på 60-talet, vännerna, kärleken, äktenskap, barn, skilsmässa, och även en väns självmord. Tony och hans första flickvän, Veronica, är tillsamman en kort period, och träffas senare som vuxna, då under helt andra omständigheter… Huvudpersonen rannsakar sig själv i minnenas sorl, och boken växer till en psykologisk thriller. Det sakta berättandet blir spännande, trots att det är ett alldagligt liv som skildras, men med ovanlig skärpa. Barnes (f 1946) är en mycket bra författare och kan leda texten vart han vill. Han tilldelades Man Booker Priset för romanen  2011.

”(..) upptäcka att allt eftersom skaran av vittnen till ens liv tunnas ut, finns det också färre som kan bekräfta och bestyrka, och därmed större osäkerhet när det gäller vem man är eller har varit”.

(In English)

Julian Barnes  The Sense of an Ending (2011)

The retired Tony looks back at his life, the time and the years that has passed. As a young student in the sixties, the friends, love, marriage, children, divorce, and even a friend´s suicide. Tony and his first girlfriend, Veronica, are together a short period of time, and meet again as adults, then under totally different circumstances… The main character scrutinises himself in the murmur of the memories, and the novel expands to a psychological thriller. The slow narration becomes exciting, despite the plain life that is portrayed, but with an unusual intensity. Barnes (b 1946) is a very good author and can take the text wherever he wants. He received the Man Booker Prize for the novel in 2011. 

”(..) discover that as the crowd of witnesses to your life thin out, there are also fewer that can confirm and strengthen, and therefore major uncertainty regarding who you are, or have been”.

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: