Lars Norén – 2

Lars Norén  Stoft  (2016)

Det enorma flödet av ord, och anspelningar på poetens inre liv, filmer, filosofen Simone Weil (1909-1943), historiska personligheter, bussturer med dottern, och uråldrigt med gudar som är täckta av aska. Men också skönheten, ett underbart regn, att skriva små böcker av skugga… Ljuset i flera av dikterna, det är kväll-stilla. Samtal människor emellan om någon som har gått bort… 

Det är en kreativ prestation att kunna foga samman allt detta, att det passar ihop, och ändå inte, men att floden av ord leker, eller ännu hellre är tvungna att skrivas, att få se dagens ljus (eller nattens). Norén (1944-2021) verkar ha mycket inom sig som måste ut, och det är helt enkelt lysande, och jag kan tänka mig att lyrikskrivandet hjälpte till i processen att bli en bra dramatiker. Utdrag ur diktstrof:

”(…) där finns

ingen förgängelse som är

förgängelse, i

barnets ögon ser du inte

musiken, bakom de 

levande hänger

plaggen av

tid, från barn som

inte förstår att de inte

finns”

(In English)

Lars Norén  Dust  (2016)

The enormous flow of words, and allusions to the poet´s inner life, movies, the philosopher Simone Weil (1909-1943), historical personalities, bus rides with the daughter, and ancient with gods whom are covered in ashes. But also the beauty, a wonderful rain, to write small books of shadow… The light in several of the poems, it is evening still. Dialogues between people about someone who has passed away…

Is is a creative achievement to put all this together, and that it fits, and yet not, but that the flood of words plays, or even better has to be written, to se the light of day (or the night). Norén (1944-2021) seem to have a lot inside that has to get out, and it is simply brilliant, and I can imagine that the lyrical writing was a good help in the process to become a playwright. Excerpt from poems:

”(…) there is

no corruption that is

corruption, in

the child´s eyes you do not see

the music, behind the

living hang

clothes of

time, from children whom

do not understand that they do not 

exist”

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: