Elsa Grave

Elsa Grave  Dikter i urval  (2004)

Grave (1918-2003) studerade konsthistoria på Lunds universitet och i Paris, men det är hennes dikter som har fått mest uppmärksamhet, när hon slog igenom på 1940-talet. Hon var före sin tid, en föregångare till poeterna Sonja Åkesson (1926-1977) och Kristina Lugn (1948-2020). Stilen är mustig med svordomar, starkt realistisk, det hårda kvinnolivet som mödrar i ett patriarkat. Man kan ana påverkan från de två världskrigen under 1900-talet i bakgrunden, levande brända barn, död, svavelosande omgivningar. Dikterna genomsyras av miljö- och fredsfrågor, samt en dos av svart komik. 

Dikten ”Svinborst-natt” ur diktsamlingen ”Bortförklaring (1948)

”Svinborst-natt och kvalmig lukt i stian

suggan snarkar i sin sömn

dröm av dubbelhakor, galta-betar

surnad mjölk och här och där

ett brunt potatisskal

djupast ner i drömmen glider

strömmar utav blåmjölk

där en flik av grädden ännu döljer

svarta liket av en fluga”

(In English)

Elsa Grave  Poems in Selection (2004)

Grave (1918-2003) studied art history at Lund´s university and in Paris, but it is her poems that has brought most attention, when she had her breakthrough in the forties. She was way before her time, a predecessor to the poets Sonja Åkesson (1926-1977) and Kristina Lugn (1948-2020). Her writing style is coarse with swearing, strongly realistic, the hard female life as mothers in a patriarchy. One can sense influence from the two World Wars in the 1900s in the background, living burned children, death, stinking sulfur surroundings. The poems permeate of environment- and peace issues, and a dose of black comedy. 

The poem ”Pig brush night” it is from the collection of poems ”Excuse” (1948)

”Pig brush night and nasty smell in the sty

 the sow snores in its sleep

 dream of double chins, boar tusks

 soured milk and here and there

 a brown potato peel

 deep down in the dream slides

 streams of blue milk

 where a flap of cream hides

 the black corpse of a fly”

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: