Agnes Lidbeck

Agnes Lidbeck  Förlåten  (2018)

Ellen reser i tjänsten, lever ensam, och ska städa ut släktens sommarhus som hon ärvt tillsammans med systern Maria, ensamstående undersköterska med femårige sonen Dag, efter deras fars död. De tillbringade sina barndoms somrar i sommarhuset med farföräldrarna och föräldrarna (tills de skiljde sig, deras mor bor i Spanien). Ellen är rationell, joggar, städar ur rummen i huset, vill sälja huset, och känslosamma Maria läser farmoderns anteckningar om väder och växter, klagar på sin kropp, dricker vin, vill inte sälja huset…

Systrarna hade en äldre psykiskt sjuk halvbror (samma far, olika mödrar), Jakob, som hängde sig i husets badrum för flera år sedan. Lidbeck (f 1981) är en bra författare, men texten saknar framåtdriv, det är mest vardagsbestyr och syskongnabb. Det gnistrar bara till i romanen när Ellen minns sin bror Jakob… 

(In English)

Agnes Lidbeck  Forgiven  (2018)

Ellen travels for work, lives by herself, and will clean out the family summer cottage, that she has inherited together with her sister Maria, single assistent nurse, with her five year old son Dag, after their father´s death. They spent their childhood summers in the summer cottage with the paternal grandparents and their parents (until they divorced, their mother lives in Spain). Ellen is a rationalist, she runs, cleans out the rooms in the house and wants to sell the house, and the emotional Maria reads the grandmother´s notes about the weather and the plants, complains about her body, drinks wine, does not want to sell the house.

The sisters had an older mentally ill half brother (same father, different mothers), Jakob, who hanged himself in the bathroom of the house a couple of years ago. Lidbeck (b 1981) is a good writer, but the text lacks forward drive, it is mostly daily living and sibling bickering. It only sparkles in the novel when Ellen remembers her brother Jakob…

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: