Ebba Witt-Brattström – 2

Ebba Witt-Brattström  Kulturmannen och kulturkvinnan  (2018, artiklar från 2016, 2017)

Efter att ha läst denna digra samling av litterära artiklar publicerade under flera års tid, känner jag mig mer bildad och klarögd än någonsin. Brattström (f 1953) är professor i litteraturvetenskap, och hennes sätt att presentera innehållet i boken är både roligt, rappt och påläst. Hon skriver om kulturmän och deras självpåtagna status som till exempel författarna August Strindberg och Stig Larsson, men mest om alla dessa kvinnor, från Fredrika Bremer till pennskaften (de tidiga kvinnliga journalisterna i början av 1900-talets Sverige), till stora kvinnliga författare som Charlotte Bronte, Selma Lagerlöf, Moa Martinson, Birgitta Trotzig, Doris Lessing, Kerstin Ekman, Sofi Oksanen med flera, den kvinnliga frigörelsen under 70-talet bland annat speglat i Märta och Henrik Tikkanens romankonst, men även opera av Guiseppe Verdi och Richard Strauss, samt en krönika om sångerskan Beyoncé! 

Brattström var med i den kvinnliga frigörelsen Grupp 8 under 70-talet, och alla flickor och kvinnor har mycket att vara tacksamma för att just dessa kvinnor kämpade för rättigheter i samhället. Den här boken ska jag ha som uppslagsbok när jag vill läsa om olika författare från olika synvinklar. Livs-förhöjande och utbildningsmässig läsning.

(In English)

Ebba Witt-Brattström  The Literary Man and the Literary Woman (2018, articles from 2016, 2017)

After been reading this voluminous collection of literary articles during several years, I feel more educated and bright-eyed than ever. Brattström (b 1953) is a professor of literature, and her way of presenting the contents of the book is funny, voluble and well prepared. The author writes about ”culture males” and their self-imposed status as for example the authors August Strindberg and Stig Larsson, but most of all these women, from Fredrika Bremer to ”the penholders” (the early Female journalists in the beginning of the 1900s), to the big female authors as Charlotte Bronte, Selma Lagerlöf, Moa Martinson, Birgitta Trotzig, Doris Lessing, Kerstin Ekman, Sofi Oksanen among others, the female liberation during the 70s mirrored in Märta and Henrik Tikkanen´s art of writing, but also opera by Guiseppe Verdi and Richard Strauss, and an article about the singer Beyoncé!

Brattström was a member of the women liberation Group 8 during the 70s, and all girls and women have a lot to be grateful for that these women fought for their rights in society. I will use this book as a reference book when I want to read about different authors from many viewpoints. Life-enhancing and educational reading.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: