Malin Nord

Malin Nord  Stilla Havet  (2012)

Första gången jag hörde talas om Nord (f 1973) var vid läsandet av tidningen ”Vi läser” där hon förekommer i en artikel som skrivpartner till författaren Beate Grimsrud. Den här boken är hennes debut, det handlar om en svensk lesbisk kvinna på resa i USA, med alkohol, skadebeteende och tillfälliga förbindelser.

Huvudpersonen vill inte känna, hon vill bara sjunka in i ett mörker och försvinna. Det är som ett långsamt självmord, där kvinnan lojt ser ut mot världen, till himlen, vinden; det är hud, hur den känns när alkoholen är frånvarande eller flyter i hennes vener. Hennes bror figurerar i tillbakablickar, kanske upphovet till hennes nuvarande tillstånd. Romanen är välskriven, som ett helhetsflöde. En utandning från underjorden, från insidan av en människa. Det språkliga tillvägagångssättet bär influenser av den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui, en av Frankrikes mest betydande författare. 

Nord har genomgått Biskops Arnö författarskola, där hon hade författaren Sara Stridsberg och poeten Jenny Tunedal som kurskamrater. 

(In English

Malin Nord  The Pacific Ocean  (2012)

The first time I heard about Nord (b 1973) was when I read the Swedish magazine ”We are reading” there she occurs in an article as a writing partner to the author Beate Grimsrud. This novel is her debut, and it deals with a Swedish lesbian woman on a trip in the USA, with alcohol, self-harm and casual sex.

The main character does not want to feel, she just wants to sink into darkness and disappearIt is like a slowly ongoing suicide where the woman indolently looks out to the world, to the sky, to the wind; there is skin, how it feels when the alcohol is absent or floats in her veins. Her brother appears in flashbacks, maybe the origin to her present condition. The novel is well written, like a total flow. An exhalation from the  underground, the inside of a human being. The language procedure carries influences from the French-Algerian author Nina Bouraoui, one of the greatest authors in France.

Nord underwent a writer´s education at Biskops Arnö, where she had the author Sara Stridsberg and the poet Jenny Tunedal as classmates.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: