Tessa Hadley

Tessa Hadley  Sent på eftermiddagen  (2019)

De gifta paren Christine och Alex, Lydia och Zachary, är vänner sedan skoltiden, då Christine och Zachary hade ett förhållande. När Christine och Lydia är studenter sitter de barnvakt hos femårige Sandy, läraren Alexs och hans första frus son. Lydia blir förälskad i Alex men han gifter sig senare med Christine, som länge är ambivalent angående sina känslor, då Alex är en komplicerad natur, hemlighetsfull och spänningssökare. 

Romanen börjar med Zacharys död inte ens sextio år gammal, en förmögen gallerist. Hans död förändrar relationerna för de efterlevande. Lydia flyttar in i Christines och Alexs lägenhet. Författaren visar nutid och det förflutna i varannat kapitel. Som läsare upptäcker man det klaustrofobiska och ohälsosamma förhållandet de fyra hade till varandra tidigare i livet. Alexs son Sandy, hans och Christines dotter Isobel, växer upp nära Lydia och Zacharys dotter Grace, som är olyckligt kär i Sandy, och tröstar sig med olika killar. 

De är obönhörligt intrasslade i varandras liv, och när Lydia ska flytta hem till sitt stora kapelliknande hus, en del av galleriet, inleder hon och Alex ett förhållande. Christine, konstnär med egen studio hemma, har tappat sin kreativitet sedan dödsfallet, städar ut Alex från deras hem. Jag tycker om slutet, där Christines skaparlust vaknar, bara genom lite damm… Boken är välskriven, detaljerna är nästan för utförliga, hur livet kan se ut när livstrådarna skär in i varandra för mycket. Men en härligt ordrik roman.

(In English)

Tessa Hadley  Late in the Day  (2019)

The married couples Christine and Alex, Lydia and Zachary, are friends since school days, then Christine and Zachary had a relationship. When Christine and Lydia are students they are babysitting the five year old Sandy, the teacher Alexs´ and his first wife´s son. Lydia falls in love with Alex but he later marries Christine, who for a long time is ambivalent regarding her feelings, when Alex is a complicated nature, secretive and looking for excitement.

The novel starts with Zachary´s death, not even sixty years old, a wealthy art gallery owner. His death changes the relations for the survivors. Lydia moves into Christine´s and Alex´s flat. The author shows the present and the past in every other chapter. As a reader you discover the claustrophobic and unhealthy relationship these four had to each other earlier in life. Alex´s son Sandy, his and Christine´s daughter Isobel, grow up close to Lydia and Zachary´s daughter Grace, who are unhappily in love with Sandy, and comforts her with different guys. 

They are inexorable tangled up in each others lives, and when Lydia is moving back to her chapel house, a part of the gallery, she and Alex begin a love affair. Christine, an artist with her own studio at home, has lost her creativity since the death, cleans out Alex from their home. I like the ending, where Christine´s creativity awakens, just through some dust… The novel is well written, the plot almost too detailed, how life might looks like when the life threads cut into each other too much. But a lovely wordy novel.

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: