Peter Handke

Peter Handke  Långsam hemkomst (1981)

Geologen Valentin Sorger är i USA tillsammans med sin kollega Lauffer, de delar en tvårums-stuga. Sorger står utanför allting på något sätt, han plågar sin katt och tänker underliga tankar om kvinnan han älskar, men är det verkligen kärlek? Han ska resa hem till Tyskland, men det föreligger ingen brådska i hemfärden. Det här är ingen vanlig berättelse, meningarna är långa och omsorgsfulla, landskapet beskrivs in i minsta detalj, med flodbäddar, strömmar, växtlighet, vindlande… Språkkänslan talar, det är ofta bedövande vackert, berättat i svepande textrader, som om all tid finns. Alltid. Skapas landskapet av karaktären? Det är som om han lever bredvid livet, på sidan av det. Tydligen vill han finna sin identitet, och den är starkt sammankopplad med naturen. 

Handke (f 1942) fick Nobelpriset i litteratur 2019. 

(In English) 

Peter Handke  Slow homecoming (1981)

The geologist Valentin Sorger is in the USA together with his colleague Lauffer, they share a two room cottage. Sorger stands outside everything in some way, he torments his cat and thinks strange thoughts about the woman he loves, but is it really love? He is going to travel home to Germany, but there is no hurry in the homecoming. This is not an ordinary story, the sentences are long and careful, the landscape is described to the smallest detail, with river-beds, streams, verdure, winding… The feeling of language is speaking, it is often stunningly beautiful, told in sweeping lines of text, like all time is existing. Always. Is the landscape created by the character? It is like he lives next to life, on the side of it. Obviously he wants to find his identity and it is strongly connected to nature. 

Handke (b 1942) received the Nobel Prize in Literature 2019.

Bokrecensioner/reviews Från/from Österrike/Austria

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: