Linda Boström Knausgård – 3

Linda Boström Knausgård  Oktoberbarn  (2019)

I perioder mellan 2013 och 2017 är Boström (f 1972) tvångsintagen på sjukhus (psykiatrisk klinik, kallad Fabriken), och får ECT-behandlingar, det vill säga elchocker. Författaren känner att minnen börjar blekna och försvinna efter behandlingarna, och skriver ursinnigt ned sina minnen av barndom, äktenskapet och skilsmässan från sin man, platser hon besökt och människor i hennes tidigare liv. Hon är bipolär och självmordsbenägen, beskriver att hon mestadels är inuti sig själv, men samtidigt utåtriktad. 

Texten är anspråkslös när den skildrar barndom och tonårstid, och utvecklas till välskriven och insiktsfull när hennes liv fortskrider. Detta är också en inträngande bild av psykvården i Sverige, där bieffekterna av behandlingarna som utförs fortfarande debatteras av forskare, och det gör boken till en individuell skräckskildring i det moderna samhället av idag. 

(In English)

Linda Boström Knausgård  October child  (2019)

In periods between 2013 and 2017 is Boström (b 1972) forced to hospitalisation (psychiatric clinic, called the Factory), where she gets ETC-treatments, so to speak electric shocks. The author feels that her memories start to fade and disappear after the treatments, and she writes frantically down her memories from childhood, marriage and divorce from her husband, places she has visited and people from her earlier life. She is bipolar and suicidal, describes that she is mostly inside herself, but at the same time an extrovert. 

The text is humble when it depicts childhood and teenage years, and evolves to well-written and discerning when her life proceeds. This is also an penetrative picture of the psychiatric care in Sweden, where the side effects of the treatments that are executed, is still a subject of a debate for scientists, and that makes this novel to an individual horror story of the modern society of today.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: