Matilda Gustavsson

Matilda Gustavsson  Klubben – en undersökning  (2019)

24 november 2017 publicerade Gustavsson (f 1987) ett reportage (i samband med Metoo-uppropet) i Dagens Nyheter där 18 kvinnor anklagar kulturprofilen för sexuella övergrepp. Det här är en reportagebok om kulturprofilen, Jean-Claude Arnault (f 1946), som dömdes för sexuella övergrepp 2018. Beskriven som karismatisk, manipulativ, sexuell sadist, och med anknytning till Svenska Akademien, genom sitt äktenskap med poeten Katarina Frostenson (f 1953). De var paret som regerade på Forum, ett kulturcentrum i Stockholm för poesiuppläsningar, konstutställningar, dramatik och musik.

Boken består bland annat av kvinnornas berättelser om kränkningarna, bakgrund ges till Frostensons och Arnaults anarkistiska inställning till kulturen och livet, våldtäktsdomen mot Arnault, akademien synas och författarens intervjuer avslöjar motsättningar, vissa ledamöter i kommittén anser sig stå ”högre” i samhället än andra människor…

Absolut en av de bästa reportageböcker jag läst, Gustavsson är saklig och faktabaserad, dessutom är det spännande och drivet. Människans innersta och dubbla väsen, missbrukad makt, flytande gränser, öppna hemligheter där alla vet men ingen reagerar. Gustavsson fick Stora Journalistpriset 2018 i kategorin Årets avslöjande.

(In English)

Matilda Gustavsson  The Club – a Survey  (2019)

24th of November 2017 Gustavson (b 1987) published an article (in connection with Metoo-movement) in the Swedish Daily News, where 18 women accused the culture profile for sexual assault. This is a report book about the culture profile, Jean-Claude Arnault (b 1946), who was convicted of sexual assault in 2018. Described as charismatic, manipulative, sexual sadist, and with connection to the Swedish Nobel committee, through his marriage to the poet Katarina Frostenson (b 1953). They were the couple who ruled at Forum, a centre for culture in Stockholm for poetry readings, art exhibitions, drama and music.

The book consists among others of the women´s stories about the violations, background to Frostenson´s and Arnault´s anarchistic attitude to culture and life, the rape verdict against Arnault, the academy is scrutinised and the author´s interviews reveal oppositions, some members in the committee consider themselves to be ”higher” in society than other people…

Absolutely one of the best report books I have ever read, Gustavsson is objective and factual, besides it is also thrilling and clever. Man´s innermost and dual essence, misused power, floating limits, open secrets that all know about but no one reacts. Gustavsson received the big Journalist Prize in 2018 for This Year´s reveal. 

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: