Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk  Natthus Daghus  (1998)

Berättaren i boken är nyinflyttad i den polska småstaden Nowa Ruda, där den mystiska perukmakaren Martha bor. Invånarnas liv flödar över av drömmar, minnen, helgonlegender, gränsvakters liv, udda personers intressen, kusliga historier…

Gränser och genrer suddas ut, Tokarczuk (f 1962) är en enastående berättare, det är som att slungas ut i ett helt nytt universum, även om berättelserna härstammar från jorden. Vitaliteten i texten, glädjen att kunna skriva. Ett gränslöst, spännande och helt oemotståndligt sätt att uttrycka sig på ett målande sätt. Tokarczuk tilldelades Nobelpriset för 2018.

(In English)

Olga Tokarczuk  Night House Day House  (1998)

The narrator in the novel has recently moved to the Polish small town of Nowa Ruda, where the mystic wigmaker Martha lives. The villager´s lives flows over of dreams, memories, legends of saints, frontier guard´s lives, odd human´s interests, spooky stories…

Borders and genrers are erased, Tokarczuk (b 1962) is a unique story teller, it is like being thrown out in a totally new universe, although the stories descend from earth. The vitality of the text, the joy of writing. An unbounded, exciting and totally irresistible way of expressing oneself in a picturesque way. Tokarczuk was awarded the Nobel Prize for 2018.

Bokrecensioner/reviews Från/from Polen/Poland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: