Rachel Cusk – 2

Rachel Cusk  Transit  (2016)

Återigen ger jag mig in i Cusk´s (f 1967) värld, den andra boken i trilogin, den första boken heter Konturer, som jag recenserat tidigare. Författaren/läraren Fay, som nu är skild, bor i London med sina två söner. Det är i Fayes möten med bland annat hantverkare (de renoverar hennes lägenhet), sin kusin, en ex-pojkvän, på en frisersalong, studenten Jane som dyrkar den amerikanske konstnären Marston Hartley, som romanen blir till. Ur de yttre omständigheterna som huvudpersonen befinner sig i, förvandlas de andra karaktärerna till att bekänna hemligheter från sitt innersta på olika sätt. Som ett tyst orakel rör sig Faye i andras liv, bara genom sin blotta närvaro sker uppvaknanden. Det är en sällsam kraft Cusk skriver fram, som inte liknar något annat inom litteraturen. Jag känner en pust av Virginia Woolfs ande, och i Cusk´s version blir det omtumlande, tankeväckande, i vardagen lurar avgrunderna… 

(In English)

Rachel Cusk  Transit  (2016)

Once again I walk into Cusk´s (b 1967) world, the second book in the trilogy, the first is Outline, which I have reviewed earlier. The author/teacher Faye, who is now divorced, lives in London with her two sons. It is in Fay´s meetings with, among others, handymen (they renovate her flat), her cousin, an ex-boyfriend, in a hair saloon, the student Jane that worships the American artist Marston Hartley, that the novel come to life. From the outer circumstances where the main character be found to be, the other characters change to confess secrets from their innermost in different ways. Like a quiet oracle Faye moves in others lives, just through her mere presence  awakenings occur. I feel a breath of Virginia Woolf´s spirit and in Cusk´s version it gets bewildering, thought-provoking, in the everyday life the abysses lurk…

Bokrecensioner/reviews Från/from England Från/from Kanada/Canada

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: