Sarah Winman

Sarah Winman  Plåtmannen  (2017)

Winman (f 1964), författare, tidigare skådespelerska, skapar en roman som är mycket kärlek, både människor emellan, och kärlek till litteratur och konst. Men det är också en bok om sorg, saknad, längtan, homosexualitet.

Romanen rör sig i olika tidsplan, något som blir en styrka. I Oxford på 60-talet blir tolvåriga Ellis och Michael vänner, som sedan utvecklas till något mer. Senare på 70-talet gifter sig Ellis med Annie, men Michael är den som håller dem samman, med sin starka personlighet. När Michael lämnar allt för London ligger längtan och död framför dem.

Winman skriver dialoger som är suveräna och enkla, och hennes liknelser är som poetisk prosa. Som läsare ömmar man för karaktärerna, så ovetande de är om sina öden.

(In English)

Sarah Winman  Tin man  (2017)

Winman (b 1964), author, earlier an actress, creates a novel that is a lot of love, both between people, and love to literature and art. But it is also a book about sadness, loss, yearning, homosexuality.

The novel moves on different timelines, something that becomes a strength. In Oxford in the sixties the twelve year olds Ellis and Michael become friends, it later develops to something more. Later in the seventies Ellis marries Annie, but Michael is the one that keeps them together, with his strong personality. When Michael leaves everything for London lie longing and death ahead of them.

Winman writes dialogues that are excellent and simple, and her metaphors are like poetic prose. As a reader you feel tenderness för the characters, so unaware they are about their destinies.

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: