Jeanette Winterson – 4

Jeanette Winterson  Tidsklyftan  (2015)

Wintersons (f 1959) roman är en återberättad historia baserad på Shakespeares En vintersaga och jag är fullständigt förbluffad över hennes förmåga att kunna hålla ihop denna historia då den rör sig över flera plan, genom tiden, genrer, miljöer och mycket olika karaktärer. En baby-flicka rövas bort från England och hamnar i USA:s New Bohemia. Den sorgtyngda modern och den galet svartsjuka fadern bor på skilda håll. När flickan Perdita fyllt sjutton år börjar hon nysta i sitt förflutna, en resa delvis tillbaka i tiden där personer som påverkat hennes öde visar sig igen.

Det är som en modern/historisk thriller, blandningen av amerikansk vardagsslang, och ett poetiskt vackert tidlöst språk, ekande av Shakespeare. Språkvirtuosen Winterson skapar en gobeläng som utvidgar sig och växer. Romanen är intelligent och författaren visar att det största av allt är kärleken till litteraturen…

(In English)

Jeanette Winterson  The Gap of Time  (2015)

Winterson´s (b 1959) novel is a retold story based on Shakespeares´ A Winter Tale and I am totally amazed of her talent to be able to keep this story together, when it moves within several layers, through time, genres, environments, and very different characters. A baby-girl is abducted from England and ends up in USA:s New Bohemia. The sorrow-stricken mother and the mad jealous father live in different places. When the girl Perdita is 17 years old she starts to search for her past. A trip partly back in time where persons who have influenced her destiny appears again. 

It is like a modern/historic thriller, the blend of American every day slang, and a poetically beautiful timeless language, echoing from Shakespeare. The language virtuoso Winterson creates a piece of tapestry that extends and grows.The novel is intelligent and the author shows that the greatest of all is the love of literature…

Bokrecensioner/reviews Från/from England

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: