Tove Jansson & Tuulikki Pietilä

Tove Jansson & Tuulikki Pietilä  Anteckningar från en ö  (1996)

Skrivet av paret Jansson (1914-2001) och Pietilä (1917-2009) när de byggde sin stuga på ön Klovharun på 1960-talet, längst ute i havsbandet i Finska viken. Tove skriver i bokens början, ”Jag älskar sten”, och ön består mest av sten, klippor och ett rönnbärsträd. Anteckningarna är härligt rättframma i det karga landskapet: sprängningen av Stora Stenen på ön, vågorna som sköljer bort allt, även saker som de behöver eller har byggt, arbetet med stugbygget i regn och blåst i november, katten som får beck på pälsen, irritationen över måsarna, Tooti (Tuulikki) sågar hål i isen för slasken… Även några av byggmästare Brunströms korta och koncisa anteckningar finns med. Egensinnig och historisk läsning över en svunnen tid.

(In English)

Tove Jansson & Tuulikki Pietilä  Notes from an Island  (1996)

Notes from the couple Jansson (1914-2001) and Pietilä (1917-2009) when they were building their cabin in the sixties, at the far end of the sea band in the Finnish Bay. Tove writes in the beginning of the book, ”I love stone”, and the island consists mostly of stones, rocks and one rowanberry tree.The notes are gorgeously outspoken in the barren landscape: the bursting of the Big Stone on the island, the waves that washes away everything, even things they need or have built, working with the cabin construction in rain and gale in November, the cat gets pitch on its fur, irritation about the seagulls, Tooti (Tuulikki) saws a hole in the ice for the slop-pail… Even some of the master-builder Brunström´s short and consist notes are here. Wilful and historic reading about a bygone era.

Bokrecensioner/reviews Från/from Finland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: