Ragnar Jónasson – 1

Ragnar Jónasson  Mörkret  (2018)

Den här deckaren blev Månadens kriminalroman i The Sunday Times, och utspelar sig på Island, med dess speciella atmosfär av väderförhållanden, karghet, och namnen på olika platser på det isländska språket.

Kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir blir tvingad av sin chef att pensionera sig, men hon ska få åta sig ett sista fall. En ung kvinna har hittats död på en strand, men trots hårda ansträngningar är det inte mycket ledtrådar som kan sättas samman…

Det här är en lågmäld historia, men den växer av det mörka stoffet som innehåller olika grader inom existensen. Slutet är det mest vidriga jag någonsin läst i en kriminalroman. Jag tänker på de grekiska skådespelen, eller Shakespeares tragedier med sin obönhörliga väg till undergången.

(In English)

Ragnar Jónasson  The Darkness  (2018) 

This detective novel became the Months Detective Story in The Sunday Times, and it takes place on Iceland, with its special atmosphere of weather conditions, barrenness, and the names of different places in the Icelandic language.

Detective chief inspector Hulda Hermannsdóttir is being forced by her superior to retire, but she will take on a last case. A young woman is found dead on a beach, but despite hard efforts it is not much clues that can be put together…

This is an unobtrusive story, but it grows because of the dark subject matter that consists of different degrees within the existence. The end is the most horrible I have ever read in a detective story. I am thinking of the Greek plays, or Shakespeare´s tragedies and its inexorable road to doom.

Bokrecensioner/reviews Från/from Island/Iceland

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: