Sigrid Combüchen – 2

Sigrid Combüchen  Sidonie & Nathalie – från Limhamn till Lofoten  (2017)

Romanen rör sig i två tidsplan, 1944, då kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr tillsammans från kriget som ännu skakar Europa, och 2005 då 90-åriga Nathalie bor i Norge, nära en vuxen dotter och tre barnbarn. Huvudpersonerna tycker inte om varandra, men utav nödtvång följs de åt som diversearbetare. Svårt att få tag på mat ibland, smutstyngda kläder, söndergångna skor, sjukdom… De är väldigt olika personer, Nathalie är utbildad lärare och har förlorat hela sin familj, Sidonie har arbetat i kök och suttit i fängelse, men hon ljuger om sitt förflutna. 

2005 bor Nathalie i ett litet hus i Lofoten och ser kajak-paddlarna vända runt klippan utanför hennes fönster. Hon lever med starka minnen; saknaden efter sina tre döda barn från första äktenskapet, hennes första makes otrohet, umbäranden under flykten, hennes andre mans död, vilket gör henne till en skarp iakttagare. Combüchen (f 1942) är en så oerhört skicklig författare, det längtande, det sjaskiga, alla aspekter av det mänskliga kommer fram. Livsvisdom, ett stort mörker, livet skakar om samtidigt som människor griper tag i ögonblick som fortfarande kan skimra. En av de bästa författarna i Sverige, född i Tyskland.

(In English)

Sigrid Combüchen  Sidonie & Nathalie – from Limhamn to Lofoten  (2017)

The novel takes place in two time planes, 1944, when the women Sidonie and Nathalie is fleeing together from the war that still shakens Europe, and in 2005 when 90 year old Nathalie lives in Norway, not far from her daughter and grand children. The main characters do not like each other but out of necessity they go along together as unskilled workers. Hard to get hands on food sometimes, dirty clothes, broken shoes, sickness… They are very different persons, Nathalie is an educated teacher and has lost her family, Sidonie has been kitchen staff and has served time in prison, but she lies about her past. 

In 2005 Nathalie lives in a small house in Lofoten, Norway and sees the kayak paddlers turn around the rock outside her window. She lives with strong memories; the loss of her three children from her first marriage, her first husband´s infidelity, the hardship during the escape, her second husband´s death, which makes her a keen observer. Combüchen (b 1942) is such an extremely skilful writer, the longing, the shabby, all aspects of the human nature comes through. Life wisdom, a big darkness, life shakes at the same time as humans grasp in moments that still shimmer. One of the best authors in Sweden, born in Germany.

Bokrecensioner/reviews Från/from Sverige/Sweden

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: