Shirley Jackson – 2

Shirley Jackson  Vi har alltid bott på slottet  (1962)

Familjen Blackwood består numera av storasyster Constance, artonåriga Merricat och farbror Julian som bor utanför byn i ett slottsliknande hus. Sju släktingar bodde i det stora huset förr men fyra stycken blev förgiftade med arsenik. Constance misstänktes för att ha dödat sina föräldrar, bror och faster, men blev frikänd.

De tre överlevande är illa ansedda av byborna efter dödsfallen, men också för att de är förmögna, lever sitt eget liv, och de passar inte in. Constance sköter hushållet, Merricat leker med katten Jonas och blir förlöjligad av bybor när hon handlar mat, och Julian (rullstolsbunden efter att ha överlevt brottet) skriver anteckningar om kvällen när brottet skedde…

Jackson (1916-1965) är en föregångare inom skräckgenren, och för mig räcker det att läsa den kusliga dialogen, de undanglidande orden… Det mästerligt skildrade utanförskapet som Blackwoods har och samtidigt odlar, Merricats inre magiska förbannelser, bybornas besatthet av Blackwoods leverne… Mörk, suggestiv och omöjlig att glömma.

(In English)

Shirley Jackson  We have always lived in the castle (1962)

The family Blackwood consists of big sister Constance, eighteen year old Merricat and uncle Julian whom live outside the village in a castle-like house. Seven relatives lived in the big house before, but four got poisoned by arsenic. Constance was suspected to have killed her parents, brother and aunt but was acquitted.

The three survivors are badly respected of the villagers after the deaths, but also because they are wealthy, live their own life, and they do not fit in. Constance takes care of the household, Merricat plays with the cat Jonas and gets ridiculed when she is shopping groceries, and Julian (tied to one’s wheel chair after surviving the crime) writes notes about the evening when the crime was committed…

Jackson (1916-1965) is a forerunner within the horror genre, and to me it is enough to read the uncanny dialogue, the evasive words… The brilliantly depicted alienation that Blackwoods have and at the same time cultivate, Merricat´s inner magical curses, the villagers´ obsession with the Blackwoods´ life… Dark, suggestive and impossible to forget.

Bokrecensioner/reviews Från/from USA

eveningbooks Visa alla →

Jag är en kvinna med autism (asperger) som har levt i ett antal årtionden. En dyrkan till det skrivna ordet har följt mig sedan sex-årsåldern, då jag upptäcker bokstäver som kan sättas samman. Boksidorna är som magneter och rymmer historier, intriger, karaktärer, naturbeskrivningar, att kunna ta in världen utan att resa, så fantastiskt! Jag är född i en del av Sverige som är mycket mörk och snörik på vintrarna, vilket också starkt bidragit till att läsning blivit en del av min personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: